Results 1 to 10 of 10

Thread: Dimension Radius Length

  1. #1
    Member matt.bauer's Avatar
    Join Date
    2004-11
    Posts
    8
    Login to Give a bone
    0

    Default Dimension Radius Length

    Hello, this Is my first post and i have what i think is a simple question. I am using acad LT 2004, And would like to dimension the exact length of a radius, without using LIST. We do alot of wall panel Drawings and this would be very usefull info for our shop. Thanx for any input.

  2. #2
    AUGI Addict Glenn Pope's Avatar
    Join Date
    2001-05
    Location
    Austin, TX USA
    Posts
    2,201
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    Lets see if I understand what your asking. Are you using list to get the radius, then using text to show the measurement?

    If so, have you used the dimension commands? There is the DIMRADIUS command that will dimension a radius. You can also use DIMSTYLE to change how the dimension will look. Setting the precision, prefix, suffix & formate.

    If this is not what your asking, please clarify your question. So hopefully I can get a better understanding.
    Glenn Pope
    Civil Designer/CAD Manager
    River City Engineering
    AutoCAD Civil 3D 2011 Ver. 3
    Windows 7 Pro 64bit
    I explode MTEXT.

  3. #3
    Member matt.bauer's Avatar
    Join Date
    2004-11
    Posts
    8
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    gpope, What im trying to do is get the exact length of a arc so that i can give a cut length on a radius wall panel. The way i go about it now is to list the arc and it will give me the actual length Then I text in the measurement. Thanx for the help
    Last edited by matt.bauer; 2004-12-20 at 08:06 PM.

  4. #4
    AUGI Addict Glenn Pope's Avatar
    Join Date
    2001-05
    Location
    Austin, TX USA
    Posts
    2,201
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    If you go into the dimstyle dialog. Select New. In the Create New Dimension Style dialog, go down to "Use for" and select Radius dimensions. There you can tell it to suppress the dim lines and select none for the arrowhead. Now when you select a radius to dimension, you only get the text.

    Hopefully that make sense. If not just ask.
    Glenn Pope
    Civil Designer/CAD Manager
    River City Engineering
    AutoCAD Civil 3D 2011 Ver. 3
    Windows 7 Pro 64bit
    I explode MTEXT.

  5. #5
    Member
    Join Date
    2004-11
    Posts
    22
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    Matt is asking a more complex question then it would seem. The radius dimension isn't the issue at all. If you were to draw a full circle - the circumference would be the total size of the completed arc. If you were to quarter that circle - and then again want a dimension of the surface area of the arc, it would be 1/4 of the circumference. What Matt is asking is how can you pull a dimension on a circumference or more specifically an arc's surface. Using the LIST command will give you the measurement, but there is no way, in our knowledge, to actually snap that dimension. Hopefully this clears up any confusion. Thoughts?

  6. #6
    AUGI Addict Maverick91's Avatar
    Join Date
    2000-12
    Location
    Grand Prairie, Texas, USA
    Posts
    1,324
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    To be a little more specific, he's looking for a automatic way to dimension the arc-length: the linear distance along the curve. There ain't none, at least not in LT or even generic ACAD. I'm sure there's a LISP or VBA program that will help.
    Autodesk Civil3D 2018, Revit 2018
    Gig 'Em, Aggies!

  7. #7
    AUGI Addict Glenn Pope's Avatar
    Join Date
    2001-05
    Location
    Austin, TX USA
    Posts
    2,201
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    OK, I'm with you. Should have read the second post better
    Glenn Pope
    Civil Designer/CAD Manager
    River City Engineering
    AutoCAD Civil 3D 2011 Ver. 3
    Windows 7 Pro 64bit
    I explode MTEXT.

  8. #8
    The Silent Type Mike.Perry's Avatar
    Join Date
    2000-11
    Posts
    13,656
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    Quote Originally Posted by ddraper
    There ain't none, at least not in LT or even generic ACAD. I'm sure there's a LISP or VBA program that will help.
    Hi

    For starters have a browse of the following thread -

    Dimension an Arc

    Have a good one, Mike

  9. #9
    Member matt.bauer's Avatar
    Join Date
    2004-11
    Posts
    8
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    Thanks For the Help Guys, Looks Like were On the right track. Im looking Into autolisp & VBA Programs If you have any info on this That would be great Thanks Again

  10. #10
    The Silent Type Mike.Perry's Avatar
    Join Date
    2000-11
    Posts
    13,656
    Login to Give a bone
    0

    Default Re: Dimension Radius Length

    Quote Originally Posted by matt.bauer
    Im looking Into autolisp & VBA Programs If you have any info on this....
    Hi

    Try the link given in my post above.

    Have a good one, Mike

Similar Threads

  1. delta radius length tangent lisp
    By mgonzales361438 in forum AutoLISP
    Replies: 3
    Last Post: 2014-06-11, 07:52 AM
  2. Find arc radius given length and chord
    By jodi_sherrell in forum AutoCAD General
    Replies: 2
    Last Post: 2010-02-15, 02:10 PM
  3. radius dimension
    By sami in forum Revit Architecture - General
    Replies: 4
    Last Post: 2009-05-06, 02:01 PM
  4. Replies: 11
    Last Post: 2006-11-13, 01:08 PM
  5. Arcs by P.C., arc length, Radius, Tangent bearing, Delta
    By justinxxvii in forum AutoCAD General
    Replies: 4
    Last Post: 2006-04-29, 10:32 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •