Results 1 to 9 of 9

Thread: Just a Feature line and a corridor!

  1. #1
    Wish List Administration
    Join Date
    2011-08
    Posts
    4,581

    Default Just a Feature line and a corridor!

    Summary: Have the ability to run a corridor assembly down a feature line, WITHOUT having to set up a alignment and profile.

    Description: Imagine being able to run a retaining wall assembly down a feature line or say a curb and gutter around a parking lot! Maybe you want just a valley gutter!!

    Why do we need to setup a alignment AND a profile. A feature line already has stationing and vertical elevations, this should be all you need for a true simple corridor.

    How much time would be saved for onsite feature modeling when you don't need vertical curves or other tools for something so simple.

    AND once we have this ability you will now be able to give your clients 3d models via real solids when you extract those assemblies with the corridor solid extraction tool!

    Product and Feature: AutoCAD Civil 3D - Feature Line

    Submitted By: James Lord on 11/18/2013


  2. #2
    Member
    Join Date
    2011-05
    Posts
    23

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    Amen! I submitted a similar feature request. Glad this one made it to the Voting page! Seems simple enough to work into the program. Also similar to this request.

    Another option is to add a multi-line feature line object. 3D multi-line instead of a 2D multi-line.

  3. #3
    Administrator BlackBox's Avatar
    Join Date
    2009-11
    Posts
    5,536

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    Unfortunately, Corridors are dependent on both a horizontal alignment, and a vertical profile (plus the assembly to extrude, obviously), and does not currently accept a feature line as valid input criteria. Like you, I've never really understood this either.

    While waiting for Autodesk to incorporate this into the shipping product (don't hold your breath), you may find SincPac C3D's CAPFEATURE Commands to be useful:

    Quote Originally Posted by Quux Software, SincPac C3D, Command Summary
    ...

    CAPFeature

    Description

    The CAPFeature command creates an Alignment and Profile from a Feature Line, or Survey Figure. Any curves in the Feature Line are maintained as curves in the Alignment. This command also contains an optional PVI pruning function similar to that found in the CAPSurface command.

    ...

    Example

    The example below shows a Feature Line. When the Feature Line was created, elevations were sampled from the Surface. The Feature Line has been selected in the image below, and you can see all the horizontal and vertical PIs in the Feature Line indicated by blue dots.



    We can now run the CAPFeature command by right-clicking and selecting "Create Alignment/Profile" from the list. After hitting OK, the program asks us to select a location for the Profile View. After selecting the location, we see an Alignment like the one shown below. Notice that all the grade breaks in the source Feature Line were ignored when creating the horizontal alignment geometry.



    At the same time, a Profile is created from the Feature Line....
    Cheers
    "How we think determines what we do, and what we do determines what we get."

    Sincpac C3D ~ Autodesk Exchange Apps

    Computer Specs:
    Dell Precision 3620, Core i7-7700K 4.2GHz, 64GB RAM, Samsung 970 Pro M.2, 8GB NVIDIA Quadro P4000

  4. #4
    Member
    Join Date
    2006-03
    Posts
    13

    Lightbulb Re: Just a Feature line and a corridor!

    Except that a feature line has "both a horizontal alignment, and a vertical profile." A feature line has stationing and vertical elevations! That tool is great but it still doesn't simplify the process for say a parking lot or other small landdev project. This image better explains how this tool would help entice more landdev folks to start using civil 3d.
    Unlock Corridors.jpg
    Last edited by jlord.108497; 2015-07-02 at 11:28 PM.

  5. #5
    Member
    Join Date
    2005-03
    Location
    Round Rock, TX, USA, Earth, Sol Galaxy, Universe
    Posts
    21

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    Woo, this is now part of the program, version 2017
    Adam Reilly
    Obssessive Civil 3D User

  6. #6
    Member
    Join Date
    2011-05
    Posts
    23

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    Quote Originally Posted by adammreilly View Post
    Woo, this is now part of the program, version 2017
    Can you provide a walk-through for this? I only see that you can now create Featurelines from a Corridor, not "attach corridor to a feature line".

    The rub is that a Corridor technically has to have associated Alignment(s) and Profile(s). The feature request here is to avoid Alignments and Profiles, and use Feature Lines in their place since it has both horizontal and vertical spatial information.

  7. #7
    Administrator BlackBox's Avatar
    Join Date
    2009-11
    Posts
    5,536

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    Quote Originally Posted by itlan33851061 View Post
    Can you provide a walk-through for this? I only see that you can now create Featurelines from a Corridor, not "attach corridor to a feature line".

    The rub is that a Corridor technically has to have associated Alignment(s) and Profile(s). The feature request here is to avoid Alignments and Profiles, and use Feature Lines in their place since it has both horizontal and vertical spatial information.
    http://help.autodesk.com/view/CIV3D/...6-C9B1F3CA059E
    "How we think determines what we do, and what we do determines what we get."

    Sincpac C3D ~ Autodesk Exchange Apps

    Computer Specs:
    Dell Precision 3620, Core i7-7700K 4.2GHz, 64GB RAM, Samsung 970 Pro M.2, 8GB NVIDIA Quadro P4000

  8. #8
    Member
    Join Date
    2011-05
    Posts
    23

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    Thank you sir!
    Can't wait to set this to work on a new project...

  9. #9
    Member
    Join Date
    2010-07
    Posts
    5

    Default Re: Just a Feature line and a corridor!

    SO ... this wish has been granted. Shouldn't it be removed from the voting list?

Similar Threads

  1. Target Dynamic CORRIDOR Feature Line
    By Wish List System in forum Civil 3D Wish List
    Replies: 1
    Last Post: 2014-12-19, 06:24 PM
  2. Corridor feature line set
    By Wish List System in forum Civil 3D Wish List
    Replies: 0
    Last Post: 2013-08-12, 01:45 PM
  3. Unir corridor con feature line.
    By michel_alcolado in forum Español - AutoCAD Civil 3D
    Replies: 1
    Last Post: 2010-06-23, 02:14 PM
  4. Polyines from Corridor Feature Lines
    By vkumar.205005 in forum AutoCAD Civil 3D - General
    Replies: 0
    Last Post: 2009-07-29, 08:27 PM
  5. How do I extract a feature line from a portion of a corridor?
    By marv in forum AutoCAD Civil 3D - Corridors
    Replies: 1
    Last Post: 2009-02-22, 03:18 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •